8 Ağustos 2010 Pazar

Konuşurken, hitapda bulunurken

Konuşurken çok dikkatli olmak zorundasınız. Nerede, ne zaman, nasıl ve ne şekilde hitap etmeniz gerektiğini de bilmeniz gerekmektedir. Konuşma tekniklerinden, hitabet şekillerinden, bu hususla ilgili inceliklerden haberdar olmanız ve hayatınızı ona göre tanzim etmeniz gerekmektedir.

► Dilinizi düzeltin ve düzgün kullanın. Dilinizin telaffuz ve yazım kurallarına riayet edin, kültür seviyenizi yükseltin.

► Muhatabınız bir kaç sıfat sahibi ise, ona en yüksek sıfatını kullanarak hitap etmeyi tercih edin.

► Devletin üst düzey yetkililerine, yüksek rütbeli ve makamlı memurlarına, yabancı diplomatlara, komutanlara resmi sıfatlarıyla hitap edin.

► Nezaketli, zarif ve ince ruhlu olun. Hanımlara 'hanımefendi', beylere 'beyefendi' diye hitap edin.

► Genellikle tanıştırma fasıllarında soyadı ile birlikte 'sayın' sözcüğünü kullanın. 'Meslek' sıfatını ise soyadından önce kullanmayı tercih edin.

► Birisiyle konusurken, birilerine hitap ederken insanların yüzlerine bakarak, gözlerinizi gözlerine temas ettirerek konuşmaya özen gösterin. Birisiyle konuşurken gözlerinizi oraya buraya dolaştırmayın, ilgisizlik belirtisi vermeyin. Karşınızdakine değer vermiyorsunuz izlenimi uyandırmayın.

► Üniversite öğretim üyelerine ve görevlilerine 'hocam' diye hitap edin.

► Diplomatik dil kullanmasını da bilin. Yabancı büyükelçilere 'Sayın Büyükelçi' anlamına gelecek sözcük kullanın.

► Yazılı hitaplarda, tanıştırma hitaplarında ve konusmalarda askerlere rütbeleriyle hitap edin. Üstler astlarına rütbeleriyle, astlar üstlerine ise rütbenin önüne 'sayın' sıfatını yerleştirerek hitap etsin. Sivil kişiler, asker kişilere hitap ederken hem rütbeleriyle, hem de 'sayın' sıfatını kullanarak hitap etsin.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Düşünceli ve nazik biri olmak bence insana her alanda kazandıran, örnek alınması gereken bir özellik. Hem toplumsal hayatta hem de iş hayatında görgü ve nezaket kurallarına dikkat etmek bize saygınlık kazandırır. Bu saygınlığımızla insanların sevgisini de kazanabiliriz ve onlarda hatırı sayılır bir iz bırakabiliriz. Nezaket ve hoşsohbet olmak bulaşıcıdır. İnsanlara merhaba demek, selam vermek, kolay gelsin demek zor değil. Hele ki şu zor günlerde en çok nezakete ve anlayışa ihtiyacımız var. Düşünceli bir insan olmak üzerine kaleme aldığım yeni yazımı okumanız için ben de sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/dusunceli-bir-insan-olmak-size-ne-kazandirir/ Anlamlı bir yaşam; kendimizi düşündüğümüz kadar başkalarını da düşünmeyi ve genç yaşlı demeden insanlara saygı duymayı gerektirir.

    Güzel okumalar dilerim, sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Analytics